Türk Vatandaşlık kanunu madde 10 Yetkili Makam Kararı ile Türk Vatandaşlığının Kazanılmasını düzenlemektedir. Buna göre Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, bu Kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Ancak, aranan şartları taşımak vatandaşlığın kazanılmasında kişiye mutlak bir hak sağlamaz.
YETKİLİ MAKAM KARARI İLE TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR:
1.Kişinin kendi Milli hukukuna göre, Eğer vatansızsa Türk hukukuna göre Ehliyetli olması yani ayırt etme gücüne sahip Ergin birey olması gerekmektedir.
2.Başvuru Tarihinden geriye doğru Türkiye’de 5 yıldır İkamet ediyor olmak. Yasal ikamet izni olmaksızın veya yasal olmakla birlikte yabancı misyon kartı ile Türkiye’de ikamet eden kimse, sığınma veya iltica başvuru sahibi, sığınmacı, öğrenim, turistik, öğrenim gören çocuğuna refakat, tedavi gibi amaçlarla ikamete bağlandığı anlaşılan kişiler, Türk Vatandaşlığını kazanmak için gerekli ikamet şartını yerine getirmiş kabul edilmemektedir. Ancak Aile İkamet izni ve Uzun Dönem ikamet izni sahiplerinin Türkiye’deki ikamet süreleri Vatandaşlığa başvurmaları halinde 5 yıl hesabında nazara alınacaktır.
3.Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmesi. Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini; taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye’ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak veya Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye’de tamamlamak.
4. Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak.
5. İyi ahlak sahibi olmak.
6. Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek.
7. Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak.
8. Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak, şartları aranır.
Saygılarımla;
Avukat Muhammed Fırat Selçuk
Selcuk Law Firm & Hukuk- Danışmanlık
NOT: Makalemizde yapılan izahlar, ilgili Kanunlar çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alarak hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için tıklayınız!