Yeniden Türk Vatandaşlığına Alınma

Türk vatandaşlığını herhangi bir şekilde kaybetmiş kişilerin, yeniden Türk vatandaşlığına alınması için kanunda düzenlenmiş bir müessesedir. Kanun Türk vatandaşlığını kaybetme nedenine göre vatandaşlığa alınmayı; İkamet şartlı ve ikamet şartsız olarak ikiye ayırmıştır. Ancak her iki durumda da kişinin Vatandaşlığa alınması için Milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir halinin bulunmaması şartı aranmıştır. 

1.İKAMET ŞARTSIZ YENİDEN TÜRK VATANDAŞLIĞINA ALINMA

İkamet şartsız yeniden Türk Vatandaşlığını kazanmada, kişinin Türkiye’de ikametinin bulunmasına gerek yoktur. Kişi Türk vatandaşlığına alınması için, müracaatını ister ülke içindeki valiliklere isterse Yurt dışı temsilciliklerine yapabilecektir. Müracaatı alan makam oluşturacağı başvuru dosyasını İç İşleri Bakanlığına gönderecektir. Kanun Bakanlığa takdir yetkisi vermiştir. Dolaysıyla aranan şartların varlığı vatandaşlığa geri alınmak için mutlak bir hak vermemiştir.

a) Çıkma izni almak suretiyle Türk Vatandaşlığını kaybedenler:

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının birçoğu bulundukları ülkelerin Vatandaşlığına geçmek istemektedir. Vatandaşlığına geçilmek istenen ülkelerin bir kısmı da başvurucunun hali hazırdaki vatandaşlığından ayrılmasını şart koşmaktadır. Kanun vatandaşların yaşadığı bu sorunun çözümü için yetkili makamlardan izin almak suretiyle Türk vatandaşlığından ayrılanlara, kolay yoldan Türk vatandaşlığına geri dönme imkanı tanımıştır. Buna göre yetkili makamdan izin alarak Türk  vatandaşlığından çıkan kimseler, Türk vatandaşlığına dönmek istemesi halinde ikamet şartı aranmadan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanacaktır.

b) Ana Veya Babaya Bağlı Olarak Türk Vatandaşlığını Kaybedenler: 

Türk Vatandaşlığı kanunu 21. Maddeye göre Ana veya Babaya bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden küçük çocuklar, ergin olmalarından itibaren 3 yıl içinde seçme hakkını kullanarak Türk Vatandaşlığına dönme hakkına sahiptirler. Ancak kanun bu 3 yıllık sürenin kaçırılması halinde vatandaşlığa dönebilmek için bir imkan daha tanımıştır. Buna göre bu gibi Çocuklar da İkamet şartı aranmaksızın yeniden Türk Vatandaşlığına alınabilecektir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;  Türk Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır 2024

2.İKAMET ŞARTLI YENİDEN TÜRK VATANDAŞLIĞINA ALINMA

Türk vatandaşlığını kaybettirme kararı ile kaybedenler ve Türk vatandaşlığını seçme hakkı kullanarak kaybedenler; belli şartlar gerçekleştiği takdirde Türk Vatandaşlığına geri dönebileceklerdir.

  • Milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir halin olmaması,
  • Müracaat tarihinden geriye doğru Türkiye’de 3 yıl ikamet etmiş olmak,
  • Yetkili makamın uygun bulması halinde Türk Vatandaşlığını kazanır. Kaybettirme kararı ile Türk vatandaşlığını kaybedenler için Cumhurbaşkanı, seçme hakkını kullanarak Türk vatandaşlığını kaybedenler içinse İç işleri Bakanlığı yetkilidir.


Saygılarımla;
Avukat Muhammed Fırat Selçuk
Selcuk Law Firm & Hukuk- Danışmanlık

NOT: Makalemizde yapılan izahlar, ilgili Kanunlar çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alarak hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için tıklayınız!

Bir yorum bırakın

Son Makaleler

محامي في قونيا
Konya Yabancılar Hukuku Avukatı 2024
Eylül 7, 2024
محامي في مرسين
Mersin Yabancılar Hukuku Avukatı 2024
Eylül 7, 2024
محامي في سكاريا
Sakarya Yabancılar Hukuku Avukatı 2024
Ağustos 7, 2024

Etiket Bulutu

200 bin dolar oturum izni Afganistan’daki Boşanma Kararının Türkiye'de Tanınması Amerika'daki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir? AVUSTURYA'DAKİ BOŞANMA  KARARININ NÜFUS KÜTÜĞÜNE TESCİL BAŞVURUSUNU KİMLER YAPABİLİR? AVUSTURYA'DAKİ BOŞANMA  KARARININ NÜFUS KÜTÜĞÜNE TESCİLİ BAŞVURUSU Azerbaycan’daki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescili Başvurusu Bursa Yabancılar Hukuku Avukatı Cezayir'deki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusunu Kimler Yapabilir? Cezayir'deki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir? Evlilik Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Gaziantep Avukat Gaziantep Yabancılar Hukuku Avukatı ikamet izinleri arasında değişiklik istisnai türk vatandaşlığı istisnai yolla vatandaşlık kazanma Konya yabancılar hukuku avukatı Korunma Mavi kart sahiplerinin hakları Muhammed fırat selçuk nüfus hizmetleri kanunu 27/a nedir Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A Nedir Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A Nedir o-177 tahdit kodu Sınır Dışı Edilme TANIMA TENFİZ DAVALARINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR? tanıma ve tenfiz davası nedir Tanıma Ve Tenfiz Davası Nedir Tanıma Ve Tenfiz Davası Nedir? turkuaz kart alma şartları turkuaz kart kime verilir turkuaz kart vatandaşlık Türk vatandaşlığı kazanma türleri Türk vatandaşlığı nasıl kazanılır Türkçe Öğrenme Amacıyla Oturum İzni Başvurusu Nereye ve Nasıl Yapılır? uluslararası koruma kapsamındaki yabancıların çalışma izni Vatandaşlık Yabancı boşanma kararının nüfusa işlenmesi Yabancı Boşanma Kararının Nüfusa İşlenmesi Yabancı Boşanma Kararının Nüfusa İşlenmesi yabancılar avukatı Yabancılar hukuku yatırım yoluyla türk vatandaşlığı çalış izni türleri İngiltere'deki boşanma kararının Türkiye'de tanınması İran’daki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescili Başvurusu İsveç’teki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescili Başvurusu İsveç’teki Boşanma Kararının Türkiye'de Tanınması

Ara