Türkiye Cumhuriyeti Aile İkamet İzni

Aile ikamet izni, ailelerin bir arada yaşamalarına hizmet etmek için kabul edilmiştir. Buna göre Türk Vatandaşı veya eski Türk Vatandaşı ile evli olan yabancılar ve bunların çocukları aile ikamet izninden yararlanabilecektir. Bunların yanında Türkiye’de geçerli ikamet iznine sahip yabancı ile Mülteciler ve Geçici koruma statüsüne sahip olan kişilerin eş ve çocukları da aile ikamet izninden yararlanabilirler.  

Aile ikamet iznin alınabilmesi için ikamet izni talebinde bulunan kişinin masraflarının Türk Vatandaşı veya Türkiye’de kanunen bulunan aile üyesi yabancı tarafından karşılanacağının taahhüt edilmesi gerekir. 

AİLE İKAMET İZNİ SÜRESİ:

Aile ikamet izni süresi, destekleyicinin ikamet izin süresi nazara alınarak hesap edilir. Süre en fazla 3 yıl olabilir. Fakat hiçbir zaman destekleyicinin ikamet izninden daha uzun süre aile ikamet izni verilemez.

AİLE İKAMET İZNİ ALINABİLMESİ İÇİN DESTEKLEYİCİDE BULUNMASI GEREKLİ ŞARTLAR:
  1.  Toplam geliri asgari ücretten az olmamak üzere, ailedeki fert başına asgari ücretin üçte birinden az olmayan aylık
    geliri bulunmak 
  2. Ailenin nüfusuna göre, genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olmak ve tüm aile fertlerini kapsayan sağlık sigortası yaptırmış olmak
  3. Başvuru tarihi itibarıyla, beş yıl içinde aile düzenine karşı suçlardan herhangi birinden hüküm giymemiş olduğunu adli sicil kaydıyla belgelemek 
  4. Türkiye’de en az bir yıldır ikamet izniyle kalıyor olmak 
  5. Adres kayıt sisteminde kaydı bulunmak

Bilimsel amaçlı ikamet izni olanlar ve çalışma izni sahibi yabancılar hakkında Türkiye’de en az bir yıldır ikamet ediyor şartı aranmayacaktır. Yine eski Türk Vatandaşları ile Türk Vatandaşı ile evli olan yabancılar içinde 1 yıldır Türkiye’de ikamet ediyor şartı aranmayacaktır. 

Yine yukarıdaki şartların istisnası olarak Türkiye’de bulunan Mülteciler ve Geçici koruma statüsünde bulunan kişiler hakkında gelir standardı şart aranmadan Aile ikamet izni verilecektir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;  Çalışma İzni Nedir 2024
AİLE İKAMET İZNİ BAŞVURUSUNDA BULUNAN YABANCININ TAŞIMASI GEREKLİ OLDUĞU ŞARTLAR: 
  1. Başvuruda bulunan kişinin aile üyesi olduğunu gösteren bilgi ve belgeleri ibraz etmek 
  2. Destekleyici ile birlikte yaşadığını veya yaşama niyeti taşıdığını ortaya koymak 
  3. Evliliği aile ikamet izni alabilmek amacıyla yapmamış olmak
  4. Eşlerden her biri için on sekiz yaşını doldurmuş olmak 
  5. Türkiye’ye girişine izin verilmeyen yabancılardan olmaması şartları aranmaktadır.

 

Saygılarımla;
Avukat Muhammed Fırat Selçuk
Selcuk Law Firm & Hukuk- Danışmanlık

NOT: Makalemizde yapılan izahlar, ilgili Kanunlar çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alarak hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için tıklayınız!

Bir yorum bırakın

Son Makaleler

Konya Yabancılar Hukuku Avukatı Kapak
Konya Yabancılar Hukuku Avukatı 2024
Eylül 7, 2024
Mersin Yabancılar Hukuku Avukatı Kapak
Mersin Yabancılar Hukuku Avukatı 2024
Eylül 7, 2024
Sakarya Yabancılar Hukuku Avukatı Kapak
Sakarya Yabancılar Hukuku Avukatı 2024
Ağustos 7, 2024

Etiket Bulutu

adana avukat aile birleşim vizesi Avusturya'daki boşanma kararının Türkiye'de tanınması AVUSTURYA'DAKİ BOŞANMA  KARARININ NÜFUS KÜTÜĞÜNE TESCİLİ BAŞVURUSU Azerbaycan’daki Boşanma Kararının Türkiye'de Tanınması Cezayir'deki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescili Başvurusu Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı ikamet izni değişikliği istisnai yolla vatandaşlık kazanma istisnai yolla vatandaşlık şartları Korunma Mavi karta kimler başvurabilir Muhammed fırat selçuk nüfus hizmetleri kanunu 27/a nedir Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A Nedir Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A Nedir Sınır Dışı Edilme tahdit kodu ne demek TANIMA TENFİZ DAVALARINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR? tanıma ve tenfiz davası nedir Tanıma Ve Tenfiz Davası Nedir Tanıma Ve Tenfiz Davası Nedir? turkuaz kart kime verilir turkuaz kart nasıl alınır turkuaz kart ne işe yarar Türk vatandaşlığı kazanma türleri Türk vatandaşlığı nasıl kazanılır Türkçe Öğrenme Amacıyla Oturum İzni Gerekli Evraklar Nelerdir? uluslararası koruma altındaki yabancıların çalışma izni uluslararası koruma başvurusu reddine itiraz Uzun Dönem Oturum İzni iptal Sebepleri Nelerdir ? Vatandaşlık Yabancı boşanma kararının nüfusa işlenmesi Yabancı Boşanma Kararının Nüfusa İşlenmesi Yabancı Boşanma Kararının Nüfusa İşlenmesi yabancılar avukatı Yabancılar hukuku Yalova Avukat Yalova Yabancılar Hukuku Avukatı yatırım yoluyla türk vatandaşlığı Özbekistan’daki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusunu Kimler Yapabilir? Özbekistan’daki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir? Öğrenci Oturum İzni İptali Sebepleri Nelerdir ? çalışma izni için gerekli evraklar İNGİLTERE'DEKİ BOŞANMA KARARININ NÜFUS KÜTÜĞÜNE TESCİLİ BAŞVURUSU İran’daki Boşanma Kararının Türkiye'de Tanınması İsveç’teki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusunu Kimler Yapabilir? İsveç’teki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescili Başvurusu

Ara