Türk vatandaşlık kanununa göre, kişi Türk vatandaşı olduğunu

  • Türkiye cumhuriyeti sicil kayıtları,
  • Nüfus cüzdanı,
  • Pasaport ve pasaport yerine geçen belgeler ile ispat edebilir.

Ayrıca olay, durum ve şartlara göre benzer resmi kayıt ve belgelerle Türk vatandaşlığı ispat edilebilir.

Özellikle 1930-1940-1950’li yıllarda Türkiye-Suriye, Türkiye-Irak ve Türkiye-Lübnan  vatandaşları arasında birçok evlilik gerçekleştirilmiştir. Türkiye’den birçok kimse gelin veya damat olarak Suriye, Irak ve Lübnan devletlerine göç etmiştir. Bu kimseler bu ülkelerde evlenip çocuk sahibi olmuşlar ve o ülkelerin nüfuslarına kayıt edilmişlerdir. Ancak bu kimselerin Dünya’ya gelen çocukları Türk devletine kimlik başvurusu yapılmadığından dolayı Türk vatandaşlığını doğrudan kazanamamıştır. Oysaki Türk vatandaşlık kanuna göre; Türk anadan doğan veya Türk babadan olan çocuk, ister evlilik birliği içinde ister evlilik birliği dışında doğmuş olsun Türk vatandaşlığını aslen kazanır. Annesi/Babası/Ninesi/Dedesi Türk vatandaşı olan kendisi Türk vatandaşı olmayan kimseler kanunlar çerçevesinde Türk vatandaşı çocuğu veya torunu olduğunu ispat ettiği takdirde Türk vatandaşlığını kazanır.

 

Annem/Babam/Ninem/Dedem Türk Vatandaşı Ben ise Suriye/Irak/Lübnan Vatandaşıyım Türk Vatandaşlığını kazanabilir miyim?

Türk vatandaşı olan bir kimsenin, çocuğu veya torunu olduğunuzu resmi kayıtlarla ile ispat ettiğiniz takdirde Türk vatandaşlığını kazanırsınız.

Hangi Belgelerle Türk Vatandaşı Olan Bir Kimsenin Çocuğu/Torunu Olduğumu İspat Edebilirim?

Öncelikle Annenize/Babanıza/Ninenize/Dedenize ait Türkiye Cumhuriyeti Pasaport, Kimlik veya Nüfus sicil kayıtları ile ispat edebilirsiniz. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Buna ek olarak sizin bu şahısların çocuğu/torunu olduğunuzu ispat edecek Suriye/Irak/Lübnan devletlerine ait aile nüfus kayıtları, kimlik bilgileri ve doğum belgesi gerekecektir. Ancak her halükarda her olaya göre başvuru için başka evraklara da ihtiyaç olabilir.

Türk Vatandaşlığının İspatı İçin Başvuru Nereye Yapılır?

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;  Türk Vatandaşlığının Evlenme Yoluyla Kazanılması

Türk vatandaşlığını ispat eden hukuki gerekçeleri içerir bir dilekçe ve yukarıda sayılan evraklar ile beraber İç İşleri Bakanlığına başvurulur. Her başvuru ve her hikaye birbirinden farklı olduğu için başvuru dilekçesindeki hukuki gerekçeler ve gerekli belgeler uzman bir Avukat tarafından hazırlanması uygun olacaktır. Başvuru bakanlık tarafından değerlendirilir ve neticede başvuru onaylanır veya ret edilir.

Türk Vatandaşlığını İspat Başvurum Ret Edilirse Ne Yapmam Gerekir?

Başvurunuzun ret edilmesi, her şeyin sonu anlamınıza gelmez. Bazen haklı gerekçelere dayanan başvurular yeterli hukuk bilgisi olmayan memurlar tarafından ret edilebilir. Ancak Türk Anayasasına göre idari işlemler hukuka uygun olmak zorundadır. Ayrıca İdarenin her türlü eylem ve işlemleri yargı denetimine tabidir. Bu sebeple başvurunuzun ret kararını tebliğ aldığınız andan itibaren 60 gün içinde bu karara karşı idare mahkemesinde dava açabilirsiniz.

Saygılarımla;
Avukat Muhammed Fırat Selçuk
Selcuk Law Firm & Hukuk- Danışmanlık

NOT: Makalemizde yapılan izahlar, ilgili Kanunlar çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alarak hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için tıklayınız

Bir yorum bırakın

Son Makaleler

Konya Yabancılar Hukuku Avukatı Kapak
Konya Yabancılar Hukuku Avukatı 2024
Eylül 7, 2024
Mersin Yabancılar Hukuku Avukatı Kapak
Mersin Yabancılar Hukuku Avukatı 2024
Eylül 7, 2024
Sakarya Yabancılar Hukuku Avukatı Kapak
Sakarya Yabancılar Hukuku Avukatı 2024
Ağustos 7, 2024

Etiket Bulutu

Aile Oturum İzni İptali Sebepleri Nelerdir ? Almanya'daki boşanmanın türkiye'de tanınması Avustralya'daki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir? Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Fas’taki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir? Hollanda 'daki Boşanma Kararının Türkiye'de Tanınması Fransa'daki Boşanma Kararının Türkiye'de Tanınması ikamet izni nedir Irak’taki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusunu Kimler Yapabilir? istanbul avukat istanbul yabancılar hukuku avukatı istisnai yolla türk vatandaşlığının kazanılması Kanada’daki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusunu Kimler Yapabilir? Korunma Kısa dönem Oturum İzni İptal Sebepleri Nelerdir ? Mersin Avukat Muhammed fırat selçuk nüfus hizmetleri kanunu 27/a nedir Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A Nedir Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A Nedir Suriyeliler Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Kazanabilir Mi Sınır Dışı Edilme tahdit kodu kaldırma tahdit kodunun kaldırılması davası TANIMA TENFİZ DAVALARINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR? tanıma ve tenfiz davası nedir Tanıma Ve Tenfiz Davası Nedir Tanıma Ve Tenfiz Davası Nedir? tedavi amaçlı oturma izni turkuaz kart nedir turkuaz kart çalışma izni türkiye aile birleşim vizesi nedir Türk vatandaşlığı kazanma türleri Türk vatandaşlığı nasıl kazanılır Türk vatandaşlığının ispatı Türkçe Öğrenme Amacıyla Oturum İzni uluslararası koruma başvurusunun reddine ilişkin karara karşı idari itiraz ve yargı yolu VATANDAŞLIK BAŞVURUSUNUN REDDİNE KARŞI İPTAL DAVASI Vatandaşlık Yabancı boşanma kararının nüfusa işlenmesi Yabancı Boşanma Kararının Nüfusa İşlenmesi Yabancı Boşanma Kararının Nüfusa İşlenmesi Yabancılar hukuku yabancı çalışma izni için gerekli belgeler yatırım yoluyla türk vatandaşlığı Özbekistan’daki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescili Başvurusu Özbekistan’daki Boşanma Kararının Türkiye'de Tanınması Üniversite İNGİLTERE'DEKİ BOŞANMA KARARININ NÜFUS KÜTÜĞÜNE TESCİL BAŞVURUSU İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİDİR?

Ara