Türkiye Cumhuriyeti Uzun Dönem İkamet İzni

Türkiye Cumhuriyeti Uzun Dönem İkamet İzni

Türkiye Cumhuriyeti Uzun Dönem İkamet İzni, Kanunda öngörülen şartları taşıyan yabancılara verilen ve Türk makamlarından izin alarak Türk Vatandaşlığından çıkıp yabancı ülke vatandaşlığına geçen eski Türk vatandaşlarına verilen ikamet izin türüdür.

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ KİMLERE VERİLİR:

Türkiye’de kesintisiz en az 8 yıl ikamet izni ile kalmış yabancılara İç İşleri Bakanlığı onayıyla Valilikler tarafından uzun dönem ikamet izni verilecektir. Kanundan da anlaşılacağı üzere burada idarenin takdir yetkisi yoktur. Şartları sağlayan herkese vermek zorundadır. Bununla beraber Türkiye’de bulunan Mülteciler, Şartlı Mülteciler, İkincil koruma statüsü sahipleri, İnsani İkamet izni sahipleri ve geçici koruma sağlanan yabancılar Türkiye’de hangi sürede kalmış olursa olsunlar uzun dönem ikamet izni alabilmeleri mümkün değildir.

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİNİN ŞARTLARI:   
  1. Kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izniyle Türkiye’de kalmış olmak,
  2. Son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olmak,
  3. Kendisi veya varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelir kaynağına sahip olmak, 
  4. Geçerli sağlık sigortasına sahip olmak,
  5. Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmamak,

Şartlarını sağlayan kimseler, Uzun Dönem İkamet izni alabilmek için yetkili makamlara başvurabilecektir.

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİNİN SAĞLADIĞI HAKLAR:

Uzun Dönem İkamet izni sahibi yabancılar, Türkiye’de diğer ikamet izni sahiplerine göre çok daha geniş haklara sahip kılınmıştır. Buna göre;

  1. Askerlik hizmeti yapma yükümlülüğü
  2. Seçme ve seçilme hakkı
  3. Kamu görevine girme hakkı
    hariç diğer haklardan aynen Türk vatandaşları gibi yararlanırlar. 
Bu yazımız da ilginizi çekebilir;  Türkiye Aile Birleşimi Vizesi Nedir ?

Bu haklara örnek vermek gerekirse: İkamet, Seyahat, Çalışma, Yatırım, Ticari faaliyet, Miras, Taşınır ve Taşınmaz Mal iktisabı gibi konulardaki işlemleri, ilgili kurumlar tarafından Türk Vatandaşlarına uygulanan mevzuata göre yürütülecektir. 

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİNİN İPTALİ

Yabancının, kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturması, Sağlık, eğitim ve ülkesindeki zorunlu kamu hizmeti dışında bir nedenle kesintisiz bir yıldan fazla süreyle Türkiye dışında bulunması, hâllerinde Uzun Dönem İkamet İzni iptal edilir.

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ BAŞVURU SÜRECİ

Başvurular Bizzat veya Avukat aracılığıyla Yurt dışında konsolosluklara Yurt içinde yabancının bulunduğu İl Valiliğine yapılır. Bu başvurular en geç 1 ay içinde sonuçlandırılır. Kurumca yapılacak değerlendirmede yabancının; Türkiye’ye yerleşme iradesi, Türkiye’de yakınlarının bulunup bulunmadığı, Taşınmaz mal varlığı, Ticari ilişkileri, Türkiye ile arasındaki Sosyal- Ekonomik ve Kültürel bağları nazara alınır.  

Saygılarımla;
Avukat Muhammed Fırat Selçuk
Selcuk Law Firm & Hukuk- Danışmanlık

NOT: Makalemizde yapılan izahlar, ilgili Kanunlar çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alarak hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için tıklayınız!

Bir yorum bırakın

Son Makaleler

Mersin Yabancılar Hukuku Avukatı Kapak
Mersin Yabancılar Hukuku Avukatı 2024
Eylül 7, 2024
Konya Yabancılar Hukuku Avukatı Kapak
Konya Yabancılar Hukuku Avukatı 2024
Eylül 7, 2024
Sakarya Yabancılar Hukuku Avukatı Kapak
Sakarya Yabancılar Hukuku Avukatı 2024
Ağustos 7, 2024

Etiket Bulutu

adana avukat aile birleşim vizesi Avusturya'daki boşanma kararının Türkiye'de tanınması AVUSTURYA'DAKİ BOŞANMA  KARARININ NÜFUS KÜTÜĞÜNE TESCİLİ BAŞVURUSU Azerbaycan’daki Boşanma Kararının Türkiye'de Tanınması Cezayir'deki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescili Başvurusu Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı ikamet izni değişikliği istisnai yolla vatandaşlık kazanma istisnai yolla vatandaşlık şartları Korunma Mavi karta kimler başvurabilir Muhammed fırat selçuk nüfus hizmetleri kanunu 27/a nedir Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A Nedir Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A Nedir Sınır Dışı Edilme tahdit kodu ne demek TANIMA TENFİZ DAVALARINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR? tanıma ve tenfiz davası nedir Tanıma Ve Tenfiz Davası Nedir Tanıma Ve Tenfiz Davası Nedir? turkuaz kart kime verilir turkuaz kart nasıl alınır turkuaz kart ne işe yarar Türk vatandaşlığı kazanma türleri Türk vatandaşlığı nasıl kazanılır Türkçe Öğrenme Amacıyla Oturum İzni Gerekli Evraklar Nelerdir? uluslararası koruma altındaki yabancıların çalışma izni uluslararası koruma başvurusu reddine itiraz Uzun Dönem Oturum İzni iptal Sebepleri Nelerdir ? Vatandaşlık Yabancı boşanma kararının nüfusa işlenmesi Yabancı Boşanma Kararının Nüfusa İşlenmesi Yabancı Boşanma Kararının Nüfusa İşlenmesi yabancılar avukatı Yabancılar hukuku Yalova Avukat Yalova Yabancılar Hukuku Avukatı yatırım yoluyla türk vatandaşlığı Özbekistan’daki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusunu Kimler Yapabilir? Özbekistan’daki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir? Öğrenci Oturum İzni İptali Sebepleri Nelerdir ? çalışma izni için gerekli evraklar İNGİLTERE'DEKİ BOŞANMA KARARININ NÜFUS KÜTÜĞÜNE TESCİLİ BAŞVURUSU İran’daki Boşanma Kararının Türkiye'de Tanınması İsveç’teki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescil Başvurusunu Kimler Yapabilir? İsveç’teki Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescili Başvurusu

Ara