Bilindiği üzere Türkiye, gayri menkul sektörü itibariyle bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Bu nedenle birçok yabancı yatırımcı Türkiye’ye gelip taşınmaz satın alarak yatırım yapmaktadır. Ancak bu alım satım süreçlerinin bazı prosedürleri bulunmaktadır. Bu yazımızda birçok prosedürü olan yabancılara gayri menkul satışı ile ilgili bir çok bilgi bulabilirsiniz.
Yabancıların Gayrimenkul Alım-Satım İşlerinde Gayri Menkul Değerleme Raporu Hazırlama Zorunluluğu Nedir?
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Daire Başkanlığı’nın 15.02.2019 tarihli genelgesi ile Türkiye’de yer alan taşınmazların yabancı uyruklu gerçek kişilerin taraf olduğu alım-satım işlemlerinde taşınmaz değerleme raporunun alınması zorunlu hale gelmiştir.
Yabancı kişilerin gerek alıcı, gerek satıcı olarak taraf olduğu bütün satış işlemlerinde taşınmaz değerleme raporu aranacak olup; Değerleme raporlarının düzenlendiği tarihten itibaren 3 aylık süre içerisinde geçerliliği bulunmaktadır.
Yabancıların Gayrimenkul Alımında Döviz Bozdurma Zorunluluğu Nedir?
Merkez Bankası Sermaye hareketleri Genelgesinin 24.01.2022 tarihinde yürürlüğe giren 13. Maddesine göre Yabancı kimseler Türkiye’de gayri menkul alımı yapabilmesi için döviz bozdurma zorunluluğu getirilmiştir. Buna göre yabancı yatırımcı, gayri menkulun expert raporunda yer alan değeri karşılığında dövizi; merkez bankasına bozdurması gerekmektedir. Bu işlem karşılığında yabancı kimseye Döviz Alım Belgesi verilmektedir.
Yabancı Gayrimenkul Alımı İçin Tapu İşlemleri İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Yabancı uyruklu kimselerin, taşınmaz almaları için;
- Pasaport ve Pasaportun noter onaylı Türkçe tercümesi,
- Satın alınması planlanan taşınmazın Gayri Menkul Değerleme raporu,
- Bankadan alınan Döviz Alım Belgesi,
- Yabancının Türkçe bilmemesi halinde tercüman bulundurulması zorunludur,
- Taşınmazın konut, işyeri vb. bina olması halinde zorunlu deprem sigortası poliçesi,
- Taşınmazın tapu senedi,
- Satıcının ve alıcının fotoğrafı
- Vekaleten işlem yaptırmaları halinde, vekaletnamelerin aslını veya noterden onaylanmış bir örneğini beraberlerinde bulundurmaları gerekmektedir.
Yabancı Gayrimenkul Alımı İşlemlerinde Dolandırılmamaları İçin Nelere Dikkat Etmesi Gerekir
Birçok prosedürü olan Yabancı Gayrimenkul Alımı İşlemlerinde mağduriyet yaşanmaması için sürecin dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Süreci özetlemek gerekirse şu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Satım sözleşmesinin dikkatle okunarak hukuki statüsünün anlaşılması gerekmektedir,
Gayri menkule ait belediye kayıtlarından borcunun bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir,
Gayri menkule ait tapu kayıtlarının incelenerek haciz,ipotek,rehin gibi kayıtların olup olmadığı incelenmelidir,
Değerleme raporunun hazırlanması gerekmektedir,
Döviz alım belgesinin alınması gerekmektedir,
Mağduriyet yaşanmaması için hukukun genel hükümlerine uygun olarak; Para transferinin ne için, kime yapıldığı konularının şeffaf bir şekilde ortaya konulması gerekir.
Son olarak birçok prosedürleri olan gayri menkul alım-satım sürecini tek başına yürütemeyeceğinizi düşünüyorsanız; Kanunlarını, dilini bilmediğiniz bir ülkede mağdur olup milyonlarınızı kaybetmemeniz için bir Avukat meslektaşımdan destek alarak satın alma sürecini hukuki bir destekle yürütmenizi tavsiye ederiz.
Unutmayın ufak bedeller ile satın alacağınız hukuki danışmanlık hizmeti, Milyonlarınızı kaybetmekten daha pahalı değildir.
Saygılarımla;
Avukat Muhammed Fırat Selçuk
Selcuk Law Firm & Hukuk- Danışmanlık
Not: Makalemizde yapılan izahlar, ilgili kanunlar çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alarak hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için tıklayınız.