Uluslararası Koruma türlerinden biri olan Geçici Koruma, Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, kitlesel olarak Türkiye sınırlarına gelen veya sınırları geçen yabancılara sağlanan bir uluslar arası koruma türüdür. Yaşadığımız süreç itibari ile Suriye Arap Cumhuriyetinden gelerek Türkiye’ye sığınan kimseler Geçici Koruma sağlanan insanlardır.
GEÇİCİ KORUMA ALTINA ALMA USULÜ:
Türkiye’nin kara sınırlarına veya karasularına acil ve geçici koruma bulmak amacıyla gelen yabancıların, Türkiye’ye kabul edilecekleri ve Türkiye’den çıkış yapacakları sınır kapıları ile sınır geçiş yerleri, Bakanlık tarafından belirlenir. Acil hallerde bu yerlerin belirlenmesine Bakanlık doğrudan karar verir. Bakanlıkça belirlenen Sınır kapılarına veya sınır geçiş yerlerine belgesiz veya geçersiz belgeyle geçici koruma amacıyla gelen yabancıların girişlerine valiliklerce izin verilebilir.
Geçici koruma amacıyla ülkemize gelen yabancıların kimlik tespiti ve kayıt işlemleri, Genel Müdürlük tarafından yapılır. Geçici koruma talepleri kabul edilenlere, valilikler tarafından geçici koruma kimlik belgesi düzenlenir. Akabinde bu şahıslar geçici barınma merkezlerine veya illerde kalma hakkı verilmiş ise kalacakları illere gönderilirler.
GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜNDEN YARARLANAMAYACAK KİŞİLER:
Kanundaki öngörülen şartları taşımalarına rağmen, bazı kişilerin geçici korumadan yararlanamayacağı hükme bağlanmıştır. Buna göre;
- Barışa karşı suç, savaş suçu veya insanlığa karşı suç işlediğini düşündürecek ciddi emareleri bulunan kimseler,
- Üye devletler tarafından kabul edilmeden önce siyasi nitelikte olmayan bir ağır suç işlediğini düşündürecek ciddi emareler bulunan kişiler,
- Bulunduğu üye ülkenin güvenliği için tehlikeli olarak görülebilecek kişiler,
Geçici koruma statüsünden yararlanamayacaktır.
Saygılarımla;
Avukat Muhammed Fırat Selçuk
Selcuk Law Firm & Hukuk- Danışmanlık
NOT: Makalemizde yapılan izahlar, ilgili Kanunlar çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alarak hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için tıklayınız!