Tanıma Ve Tenfiz Davası Nedir?

JudBRoll

Miiletler Arası Özel Hukuk Kanunun Madde 58 düzenlenen tanıma ve tenfiz davaları nedir?

Tanıma davası: yabancı bir ülkede verilen mahkeme kararının Türkiye’de hüküm doğurması için veyahut ta Türk mahkemelerinde kesin hüküm veya kesin delil olarak kabul edilmesi için açılan dava türüdür.

Buna örnek vermek gerekirse; Alman Mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının Türkiye’de hüküm doğurması için Tanıma davası açılması gereklidir. Aksi halde bu boşanma kararı Türkiye’de geçerli olamayacaktır. Üstelik tarafların Türk vatandaşı olması halinde nüfus kayıtlarında taraflar hala karı – koca bulunmaya devam edip bir birlerinin varisi olacaklardır.

Tenfiz Davası ise yabancı mahkemelerce icrai nitelikte verilen kararların Türkiye’de de uygulanmasını sağlayan dava türüdür.

Örnek vermek gerekirse, Hollanda mahkemesi tarafından alınan ve İstanbul’da faaliyet gösteren bir firma aleyhine hükmedilen tazminatın tahsil edilip İstanbul’daki şirket mallarına haciz koyulması için Türkiye’ de tenfiz davası açılması gereklidir. Başka bir örnekte ise boşanma kararında çocukların velayetinin verilmesi ve nafakaya hükmedilmiş ise bu durumda kararın tanınması yetmez tenfiz davasının da açılması gerekir.

Tanıma ve Tenfiz Davası Hangi Mahkemede Görevlidir?
Yabancı Mahkeme kararlarının Tanınması ve Tenfizi davası Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmektedir.

Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Olan Belgeler Hangileridir?

  • Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanıma ve Tenfizi için açılacak davalarda aşağıda yer alan belgeler gerekmektedir:
  • Yabancı mahkemece verilen kararın aslı,
  • Yabancı mahkemenin kararının kesinleşmiş olduğunu gösteren kesinleşeme şerhi
  • Apostil Şerhi
  • Yabancı mahkemenin vermiş olduğu kararın Türkçe’ ye yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesi ve bu tercümenin ilgili ülke Türk Konsolosluğundan onaylı sureti,

gerekli olan evraklarıdır.

Saygılarımla;
Avukat Muhammed Fırat Selçuk
Selcuk Law Firm & Hukuk- Danışmanlık

Not: Makalemizde yapılan izahlar, ilgili kanunlar çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alarak hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için tıklayınız.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir;  İkamet (Oturum) İzinleri Arasında Geçiş

Bir yorum bırakın

Son Makaleler

Türk Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır
TÜRK VATANDAŞLIĞI NASIL KAZANILIR -2024
Mart 27, 2024
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı
EVLİLİK YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞIN KAZANILMASI -2024
Mart 27, 2024
5 yıl ikamet şartıyla vatandaşlık
5 YIL İKAMET ŞARTIYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI -2024
Mart 26, 2024

Etiket Bulutu

5 yıl ikamet şartıyla vatandaşlık 75 bin dolar ikamet izni annem türk vatandaşıydı ben nasıl türk vatandaşı olabilirim araç değer kaybı ankara araç değer kaybı başvurusu babam türk vatandaşıydı ben nasıl türk vatandaşı olabilirim bağımsız çalışma izni dedem türk vatandaşıydı ben nasıl türk vatandaşı olabilirim Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı ev üzerinden ikamet izni Eğitim filistinlilere türk vatandaşlığı ikamet izni iptaline karşı dava ikamet izni reddi ikamet izni ret kararına karşı dava istisnai türk vatandaşlığı nedir Korunma Mavi karta kimler başvurabilir Mavi kart sahiplerinin hakları ninem türk vatandaşıydı ben nasıl türk vatandaşı olabilirim oturum izni iptali nedir parayla türk vatandaşlığı Sınır Dışı Edilme tahdit kodları mevzuat tahdit kodları ve anlamları tahdit kodu kaldırma davası taşınmaz üzerinden ikamet izni taşınmaz üzerinden oturum izni turkuaz kart başvurusu turkuaz kart başvurusu nasıl yapılır turkuaz kart uygulaması turkuaz kart özellikleri türkiye'de yabancılara çalışma izni nasıl alınır Türk vatandaşlığı kazanma türleri uluslararası koruma başvurusunun reddi kararına itiraz Vatandaşlık yabancı ikamet izni yabancılar avukatı yabancıların çalışma izni alması için gerekli belgeler yabancıların çalışma izni başvurusu yabancıların çalışma izni şartları yatırım yoluyla türk vatandaşlığı Üniversite çalış izni türleri çalışma izni için gerekli evraklar

Ara