İkamet İzni Ret Kararına Karşı İptal Davası Nedir ?
Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancı kişiler oturma izni (ikamet izni) alabilmek için ikamet edeceği ildeki Göç idaresine başvurmaları gerekmektedir. Başvuru üzerine yapılan değerlendirme sonucu başvurusu onaylanan kimselerin oturma izni kartı yabancının ikamet adresine gönderilir. Başvurusu yasal olarak uygun bulunmayarak ret kararı verilmesine ikamet izni başvuru reddi denilmektedir. Başvurusu ret edilen kimselerin telefonlarına mesaj gönderilerek başvurusunun ret edildiği bildirilir, ardından ikamet adreslerine ret kararı ve sebepleri yazılı olarak tebliğ edilir.
İkamet İzni Ret Sebepleri Nelerdir ?
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve bu Kanun Uygulama Yönetmeliğine göre aşağıdaki durumlarda ikamet izni başvurusu ret edilir. Buna göre:
- Başvurulan ikamet iznine uygun gerekli şartların mevcut olmaması
- Başvurucu hakkında sınır dışı kararı bulunması
- Başvurucu hakkında Türkiye’ye giriş yasağı kararı bulunması
- Evliliğin, ikamet izni almak amacıyla yapıldığının tespit edilmesi
- Başvurucunun Kamu sağlığı için tehdit olarak değerlendirilecek bir hastalık taşıyor olması
- Başvurucunun vize süresinin sona ermesinin ardından ikamet izni başvurusunda bulunması
Hallerinde İkamet İzni başvurusu ret edilir.
İkamet İzni Başvurum Reddedildi Yasal Haklarım Nelerdir ?
İkamet izni başvurunuz ret kararı ikamet adresinize yazılı olarak tebliğ edilene kadar Türkiye’de yasal olarak kalabilirsiniz. Telefonunuza mesaj gelmesi sadece bilgilendirme amaçlıdır. İkamet izni başvurusu reddi üzerine yabancının vize süresi varsa bu sürenin son bulmasından itibaren 10 günlük süre içinde Türkiye’den çıkış yapması gerekir. Yabancının vize süresinin olmaması durumunda ret kararının kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 10 günlük süre içerisinde Türkiye’yi terk etmesi gerekir. Yabancı kimseler bu 10 günlük sürede ülkeyi terk etmemesi durumunda bu kişiler hakkında sınır dışı etme kararı alınır.
İkamet İzni Ret Kararına Karşı Dava Açabilir Miyim?
İkamet izni ret kararının size tebliğ edilmesinin ardından 60 gün içerisinde ret kararına karşı İdare Mahkemesinde iptal davası açabilirsiniz. Ancak çok bilinen bir yanlıştır ki iptal davası açmanız size Türkiye’de yasal kalış hakkı vermez. Dava süresince Türkiye’de yasal kalış hakkı elde etmek için iptal davası açarken Mahkemeden tedbir kararı talep edilmelidir. Buna göre ikamet izni başvurusu retti kararı, kişi için telafisi mümkün olmayan zararlar doğurması durumunda Mahkeme tedbir kararı verebilir. Böylece dava süresince Türkiye’de yasal kalış hakkı elde edebilirsiniz.
İkamet İzni Başvurum Ret Edildi Tekrar İkamet İznine Başvuru Yapabilir Miyim?
6448 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu göre ikamet izni ret edilen kimse aynı ikamet türüne 6 ay boyunca başvuru yapamaz. Ancak farklı bir ikamet türüne veya aynı ikamet türü olsa bile farklı bir nedenle 6 ay beklemeden ikamet iznine başvuru yapabilir.
Saygılarımla;
Avukat Muhammed Fırat Selçuk
Selcuk Law Firm & Hukuk- Danışmanlık
Not: Makalemizde yapılan izahlar, ilgili kanunlar çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alarak hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için tıklayınız.